No cure no pay advocaat

Begin dit jaar, op woensdag 1 januari, is in Nederland het ‘no cure no pay’ systeem ingesteld in de advocatuur. No cure no pay is een Engelse term, die eigenlijk ‘geen oplossing, geen betaling’ betekent. Dit houdt in dat cliënten een advocaat pas hoeven te betalen wanneer een zaak gewonnen is. Wordt de zaak niet gewonnen, en is er dus geen oplossing voor de zaak gevonden? Dan hoeft de cliënt geen kosten te betalen. Het no cure no pay systeem moet er voor zorgen dat de drempel om naar een advocaat te gaan kleiner wordt. Mensen met een lager inkomen zullen hierdoor misschien sneller naar een advocaat gaan. De risico’s zijn tenslotte enorm verlaagd: als de zaak verloren wordt, hoef je niet alsnog een hoog bedrag te betalen.

Voorheen was no cure no pay niet toegestaan in Nederland. Inmiddels is dat het wel, nadat er lange discussies aan vooraf gegaan zijn. In Nederland kan nu het no cure no pay systeem op een zaak toegepast worden, al is het voorlopig nog een experiment. Dit experiment zal vijf jaar lang duren, en na die vijf jaar zal gekeken worden of het mogelijk is om definitief met no cure no pay te werken of niet. Wel is het zo dat in Nederland de no cure no pay regeling beperkt wordt, in het voordeel van de cliënt.

Aan het no cure no pay systeem zijn zowel voordelen als nadelen verbonden. Het voordeel is dat wanneer een zaak verloren wordt, de client niet alsnog hoeft te betalen. Hierdoor zal iemand sneller een advocaat benaderen en ben je geen hoge kosten kwijt als je de zaak verliest. Het nadeel is dat wanneer een zaak gewonnen wordt, de kosten vaak juist behoorlijk hoog kunnen oplopen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de mogelijkheid om een ‘success fee’ over de reguliere kosten te plaatsen. Dit houdt in dat het geld dat aan een advocaat betaald wordt na een gewonnen zaak mag worden verhoogd met een vooraf afgesproken bedrag. Gelukkig worden advocaten hier wel enigszins in beperkt. De wettelijke regeling houdt namelijk in dat de advocaat nooit meer dan 35% van de opbrengst in rekening mag brengen bij de cliënt. Dit zorgt er voor dat het grootste gedeelte van de opbrengst naar de cliënt gaat.

Op nocurenopaydiensten.nl kunt u meer informatie vinden over het no cure no pay systeem. We bieden u geheel vrijblijvend alle informatie aan die u nodig hebt. Ook kunt u bij ons terecht voor gratis juridisch advies.