No Cure No Pay Advocaat

No Cure No Pay Advocaat

Alleen advocaten mogen bij letselschade en overlijdenszaken het no cure no pay systeem hanteren. Het is sinds kort dat letselschade advocaten dit mogen. Op 1 januari 2014 is het verbod van no cure no pay namelijk opgeheven. No cure no pay is een Engelse term, die eigenlijk ‘geen oplossing, geen betaling’ betekent. Dit houdt in dat cliënten een advocaat pas hoeven te betalen wanneer een zaak gewonnen is. Wordt de zaak niet gewonnen en is er dus geen oplossing voor de zaak gevonden? Dan hoeft de cliënt geen kosten te betalen en zijn de diensten van de advocaat dus gratis. Het no cure no pay systeem moet ervoor zorgen dat de drempel om naar een advocaat te gaan, kleiner wordt. Mensen met een lager inkomen zullen hierdoor wellicht sneller naar een advocaat gaan. De risico’s zijn tenslotte enorm verlaagd: als de zaak verloren wordt, hoef je niet alsnog een hoog bedrag te betalen.

Andere rechtsgebieden?

Het is afwachten of no cure no pay straks ook mag op andere rechtsgebieden. Bij no cure no pay in de advocatuur geldt dat de advocaat bij succes van een zaak commissie mag vragen. Deze commissie wordt betaald uit de opbrengst van de zaak. Jij houdt hoe dan ook 65% van het bedrag dat wordt uitgekeerd over. De advocaat mag namelijk nooit meer dan 35% commissie vragen van het winstdeel. In de meeste gevallen zal je echter 75% overhouden. De 35% norm geldt namelijk alleen als er bijzondere afspraken zijn gemaakt. Een voorbeeld hiervan is wanneer de kosten om een deskundige in te huren ook zijn gedragen door de advocaat. Meer informatie over een no cure no pay advocaat? Op de volgende pagina is er een uitgebreidere uitleg.

Geen succes, geen kosten

Aan het no cure no pay systeem zijn zowel voordelen als nadelen verbonden. Het voordeel is dat de client niet alsnog hoeft te betalen wanneer een zaak verloren wordt. Hierdoor zal u wellicht sneller geneigd zijn een advocaat te benaderen bij letselschade of een andere juridische kwestie. Een nadeel kan zijn dat de kosten iets hoger uitvallen wanneer de zaak gewonnen is. Het deel van de winst dat naar de advocaat gaat, zal echter nooit hoger zijn dan 35% door de wettelijke bescherming die u geniet als client.

Op Nocurenopaydiensten.nl kunt u meer informatie vinden over het no cure no pay systeem. We bieden u geheel vrijblijvend alle informatie aan die u nodig hebt. Ook kunt u bij ons terecht voor gratis juridisch advies.